Chleb pšenično-žitný

Chleb pšenično-žitný

Pšeničnožitný chléb obsahuje větší podíl pšeničné mouky než žitné. Pšenice je zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a PP a žito má významný podíl minerálních látek. Vyskytuje se zde zejména vápník, draslík a fosfor.

Při snaze o dodržování zásad zdravé výživy je výhodnější vsadit na chléb s vyšším podílem žita (žitnopšeničný chléb/žitný chléb) nebo chléb celozrnný, kde je více vlákniny a výživných látek. Pšeničnožitný chléb však zdravému člověku nemůže uškodit ani při denní konzumaci.

Chléb lze s úspěchem i mrazit. Na jeho chuti to není poznat. Z chleba se dá připravit chlebová polévka nebo placky podobné bramborákům, kde je místo brambor hlavní surovinou právě chleba.

Proč pšeničnožitný chléb?

  • Je zdrojem bílkovin, vitamínů řady B, železa a vápníku.
  • Obsahuje vlákninu, která působí aktivně proti civilizačním chorobám, snižuje hladinu cholesterolu, je prevencí cukrovky a má prebiotický účinek v tlustém střevě, a je tedy i prevencí rakoviny.
  • Vyšší podíl žita v chlebu blahodárně působí na peristaltiku střev, proti zácpě a nádorům.
  • Žito má vysokou nutriční hodnotu a pestrou škálu minerálních látek.
  • Chleby z celozrnné mouky příznivě působí na vyrovnanější hladinu cukru v krvi a jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a esenciální mastné kyseliny.

MARCO CHECH s.r.o. nabízí druhy chleba:

  • Pšeničný - obsahuje nejméně 90 % mlýnských výrobků z pšenice z celkové hmotnosti mlýnských výrobků.
  • Žitný - obsahuje 90 % žitných mlýnských výrobků.
  • Pšenično-žitný – obsahuje nejméně 50% podíl pšeničných a více než 10 % žitných mlýnských výrobků.
  • Žitno-pšeničný – obsahuje naopak minimálně 50 % žitných a více než 10 % pšeničných mlýnských výrobků.
  • Vícezrnný – kromě pšenice a žita jsou přidány i jiné obiloviny, luštěniny a olejniny v množství nejméně 5 % z celkové hmotnosti.
  • Celozrnný – obsahuje nejméně 80% zastoupení celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství upravených obalových částí obilky.
  • Speciální – obsahuje kromě mlýnských výrobků ze pšenice a žita také další složku jako obiloviny, olejniny, luštěniny, vlákninu, suché skořápkové plody, zeleninu, mléčné výrobky nebo brambory v množství nejméně 10 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků. Patří sem i netradiční druhy pečiva typu pita chléb, arabský chléb nebo obdobné druhy chleba plochého tvaru s hmotností nižší než 400 g, které obsahují nejméně 50% podíl mlýnských výrobků a jsou zpravidla kypřené kvasem nebo droždím.
  • Selský chléb – chléb s charakteristickými velkými a nepravidelnými póry, tvarovaný do kulatého bochníku o hmotnosti nejméně 2 kg, s minimálně 60% obsahem žitné mouky.
  • Staročeský nebo tradiční chléb – je kypřen vitálním žitným kvasem, s minimálním obsahem 70 % vymleté žitné mouky.